درهای کوچکی که ویلچر میشوند
جمعآوری دربهای بطری یک مسئولیت اجتماعی مهم است که میتواند درکنار حفاظت از محیطزیست، منجر به اقدامی خیرخواهانه نیز باشد. در شرکت تجارت الکترونیک پارسیان با همکاری خیریه نیکان ماموت، گامی مهم در این جهت برداشتهایم.
بیش از یک دهه پیش، دختری دانشجو در تبریز با نام «سپیده جلالی» در سفرش به ترکیه، متوجه یک حرکت محیطزیستی و خیرخواهانه شد. او دید که مردم در صندوقهای بازیافت مخصوصی، فقط دربهای بطریها را میریزند. بعد دربهای بطری به کارخانهها فروخته و با پول آنها برای نیازمندان، ویلچر تهیه میشود. خانم جلالی این ایده را به شهر محل تولدش یعنی تبریز میآورد و درکمتر از یک سال با جمعآوری دربهای بطری، 6 ویلچر میخرد و آنها را به نیازمندان میدهند. بعد این ایده به شهرهای دیگر میرسد و مردم زیادی متوجه اهمیت جداسازی دربهای بطری برای بازیافت میشوند. اکنون شرکت تجارت الکترونیک پارسیان در راستای نیل به اهداف مسئولیت اجتماعی و کمک به جلب مشارکتهای گروهی، با همراهی خیریه نیکان ماموت، اقدام به تهیهی سطلهای مخصوص جمعآوری درب بطری کرده است. در ادامه بیشتر درباره این طرح بخوانید.
← داستان درب بطری و ویلچرها
در ابتدای کار اولین سوال این است که چرا درب بطری برای این کار انتخاب شده است؟ پاسخ این است که دربهای انواع بطری، سس، شامپو و... با فرآیندهای متفاوتی از دیگر انواع پلاستیک ساخته میشوند. آنها فشردهترند و درنتیجه بهشیوهی معمول نمیتوان آنها را بازیافت کرد. جداسازی آنها نیز در زمان بازیافت دشوار است. پس معمولا آنها را از چرخه بازیافت خارج میکنند. این موضوع باعث میشود زبالهای خطرناک که زمان بیشتری در طبیعت میماند، بدون بازیافت رها شود. اما اگر از مبدا این دربهای پلاستیکی جدا شوند، میتوان آنها را بهراحتی بازیافت کرد.
این موضوع، نظر خانم جلالی را در سال 1392 بهخود جلب کرد و باعث شد تا او ابتدا بهصورت شخصی و بعد با کمک نهادهایی، در حدود 10 ماه، نزدیک به یک تن درب پلاستیکی جمع کند. او در این ماهها متوجه شد که مردم از قشرهای مختلف به یاریاش شتافتهاند و حتی برخی از کسانی که درب بطری جمع میکنند، خودشان روی ویلچر مینشینند.
مدتی بعد، خبر این اتفاق به شهرهای دیگر رسید و با کمک نهادهایی مثل شهرداری و خیریهها، مردم در مناطق دیگر مثل کرمان و یزد هم دربهای بطری را برای تهیه هزینهی خرید ویلچر را جمع کردند.
حالا میدانیم اگر همه ما این زباله را از مبدا جدا کنیم و آنرا در مخزنهایی مخصوص بریزیم، خیریهی نیکان ماموت آنها را بهصورت مجزا به کارخانههای بازیافت میدهد تا آن دربها تبدیل به وسایل پلاستیکی کاربردی مثل سبد میوه شوند. در نهایت درآمد حاصل از فروش این وسایل پلاستیکی برای تهیه ویلچر هزینه میشود.
← چه دربهایی را میتوان درون ظرفهای مخصوص ریخت؟
شاید فکر کنید فقط در بطری آب یا نوشابه را میتوانید جمعآوری کنید. اما علاوهبراینها شما میتوانید دربهای دیگری که از پلاستیک فشرده تهیه شدهاند را درون ظرفهای مخصوص بریزید. ازجمله درب سسها، شامپو، دوغ، آبمیوه، دبه و... که از پلیاتیلن ساخته شدهاند و بهخاطر دمای ذوب متفاوت، باید بهشکل دیگری بازیافت شوند نیز برای این کار مناسبند.
← هر چند تا درب بطری یک ویلچر میشود؟
در طی این سالها، با افزایش هزینه تامین ویلچر از یک سو و قیمت کالاهای بازیافتی از سوی دیگر، امکان خرید ویلچر با درب بطری، تغییراتی داشته است. در حال حاضر هزینه خرید یک ویلچر معادل با 292 کیلوگرم درب بطری است؛ هر مخزن جمعآوری، حدود 25 کیلوگرم درب بطری گنجایش دارد و 292 کیلوگرم معادل با حدود 12 بار پر و خالی شدن آن است. بنابراین اگر در مجموع بتوانیم حدود 292 کیلوگرم درب بطری جمع کنیم، هزینه خرید یک ویلچر تامین خواهد شد.
← همراهی با اقدام خیرخواهانه
گاهی انجام یک کار نیک بهسادگی جدا کردن دربهای بازیافتی و ریختن آنها در ظرفی مخصوص است. قدمی که میتواند از محیطزیست مراقبت کند و احساس رضایت از انجام یک کار خوب را در وجودتان باقی بگذارد. برای این اقدام خیر، از همراهی شما پیشاپیش سپاسگزاریم و امیدواریم بتوانیم در کارهای خیرخواهانه دیگر، لطف و مشارکت شما را در کنار خود داشته باشیم.
ارسال به دوستان